Plima je kulturna asocijacija osnovana 1996. godine. Njen osnivač je crnogorski književnik Jovan Nikolaidis. Sjedište Plime je u Ulcinju.

Plima je nastala slijedeći jednu ideju: obogatiti kulturni prostor Crne Gore. Sa tom vizijom, Plima je svoju misiju zasnovala na izdavačkoj djelatnosti. Kao rezultat takvog opredjeljenja nastale su brojne knjige crnogorskih književnika i književnica.

Jedan od Pliminih zadataka jeste afirmacija multikulture u Crnoj Gori, a u ime te ideje, na samom početku svog postojanja, časopis za kulturu koji je Plima izdavala izlazio je dvojezično - na crnogorskom i albanskom jeziku i zvao se Plima - Batica.

Nešto kasnije nastao je časopis za kulturu Plima Plus koji već više od petnaest godina izlazi četiri puta godišnje. Uređuju ga poznati intelektualci iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Plima se zalaže za oslobađanje ženske duhovnosti: započela je sa tematom Žensko pismo u Crnoj Gori, pa nastavila objavljivati knjige autorica i najvažnijih svjetskih teoretičarki roda i kulture.

Nastali su i brojni prevodi svjetske teorije, filozofije i književnosti, u sredini koja nema tradiciju prevođenja.

Plima ima još jednu misiju: otvoriti kulturni prostor Crne Gore. Plima je gost na sajmovima knjiga širom Evrope (Pula, Lajpcig, Frankfurt); Plimini prijatelji i saradnici su književnici, intelektualci i izdavači iz okruženja i Evrope; Plima je organizator brojnih kulturnih manifestacija i akcija koje imaju za cilj afirmisati kulturni diverzitet Crne Gore i njenu povezanost sa drugim prostorima kulture. U cilju otvaranja kulturnog prostora Crne Gore, ali i u cilju očuvanja njenih prirodnih ljepota, Plima je sagradila Kuću za pisce - rustičnu i toplu kamenu građevinu koja se nalazi u ulcinjskom maslinjaku, a gleda na grad i pučinu.

Plima je prirodna pojava koja označava nadiranje. Tiha je, nenametljiva, ali - neumitna.

Osnivač NVO PLIMA

Direktor Jovan Nikolaidis

Glavni i odgovorni urednik portala

Andrej Nikolaidis

andrej.nikolaidis@portalplima.me

Žarko Paić (Zeitgeist)

Izvršni direktor portala

Vladimir Vojinović

vladimir.vojinovic@portalplima.me

Administrator za društvene mreže

Dražen Savković

Programer i administrator portala

Sario Al Mustafa

Fotografije

Nebojša Radović

Radivoje Vukićević

Kontakt

info@portalplima.me